Historie

Een kleurrijke historie

Officieel begon de historie van de club in 1926, maar ook voor die tijd werd er al gevoetbald in ons dorp. Voor de totstandkoming van deze tekst is gebruik gemaakt van de Heemkundekring uitgave: de Vlasselt nr. 150 – S.V. Terheijden – 90 jaar, en diverse Voetbal Allerlei-extra’s.

 • 1913
  Voetbal in verenigingsverband

  Ook voor de oprichting van onze vereniging was er al voetbal in (katholiek) verenigingsverband.  Hier poseren de heren van R.K.Voetbalclub te Terheijden

 • 1926
  Oprichting Samenspel Brengt Overwinning (SBO)

  In 1926 werd SBO opgericht, de voorloper van onze huidige vereniging.

 • 1938
  Drie voetbalclubs in Terheijden

  Rond deze periode waren er drie voetbalclubs actief in ons dorp: SBO, Velocatis & DMS. Het clubhuis van SBO was gevestigd aan de huidige Marktstraat, Velocatis aan de Moleneind en DMS speelde zijn wedstrijden aan het noordelijke Markkanaaldijk.

 • 1940 - 1945
  Voetbal tijdens de oorlog

  Omdat tijdens de oorlog een aantal spelers naar Duitsland moesten, was het moeizaam om een team op de been te krijgen. Toch werden er nog af en toe wedstrijden gespeeld.

 • 1945
  Naoorlogsvoetbal

  Het Bokkestalleke: deze woning stond op de plek waar nu de parkpeerkplaats van de Jumbo is. Het voetbalveld waar na de oorlog weer gevoetbald werd, lag hier ook.

   

 • 1946
  Kampioen – Terheijden 1

  Na de oorlog lukte het Terheijden 1 om meteen kampioen te worden.

 • 1947
  Naamswijziging

  De naam SBO verandert naar de huidige naam: Sportvereniging Terheijden (SVT). De vereniging ging verder op de statuten en het huishoudelijk reglement van SBO. Tijdens de beginjaren van SVT werden voetbal, korfbal en wandelsport beoefend.

 • 1962
  Plannen gemeente sportpark

  De gemeente komt met plannen om de vereniging te huisvesten aan de Ruitersvaartseweg (huidige locatie). Dit komt mede door voortvarend handelen van dhr. Visker (Wethouder en bestuurslid van de club).

 • 1964
  Realisatie sportpark Ruitersvaart

  Op 30 augustus 1964 wordt het totaal nieuw aangelegde sportpark Ruitersvaart geopend. Alles bij elkaar waren er drie velden en een kantine; kortom een juweeltje van een sportvereniging. Enkele jaren later wordt een vierde veld aangelegd voor korfbal.

 • 1970
  Zaterdagvoetbal

  Dit jaar werd het zaterdagvoetbal opgericht. Momenteel is er nog steeds een zaterdagteam actief.

 • 1972
  Damesvoetbal

  Dit jaar kwam voor het eerst een damesteam uit in competitieverband in de laagste klasse van de KNVB. In het seizoen 1995/1996 wordt ons dameselftal voor het eerst kampioen en promoveren ze naar de vierde klasse.

 • 1974
  G-voetbal

  Kort na de opening van het toenmalige Gruytveld, wordt het G-voetbal geïntroduceerd bij S.V. Terheijden.  Het jaarlijkste hoogtepunt is de wedstrijd op Carnavalszaterdag tussen het G-team en het eerste elftal van de vereniging.

   

 • 1975
  Voetballer van het jaar

  Voor het eerst werd de voorloper van De voetballer van het jaarverkiezing georganiseerd. De verkiezing bestond uit acht spelletjes die Bert Jan Sprangers als eerste Jeugdvoetballer van het jaar wist te winnen.

 • 1992
  Bouw tribune

  In dit jaar werd de bouw van de tribune gerealiseerd mede door de inzet van vele vrijwilligers.

  Bouw tribune 1992

 • 1997
  Voetbalallerlei Extra

  Naast de wekelijkse Voetbal Allerlei, het krantje met alle (wedstrijd)informatie, wordt dit jaar voor het eerst de Voetbal Allerlei Extra uitgegeven. Een maandelijks, groot magazine met achtergronden over onze vereniging.

 • 1999
  Einde omnivereniging

  Het bestuur van de omnivereniging en de besturen van de diverse andere  sportafdelingen starten in midden jaren negentig  de eerste gesprekken om de omni-vereniging op te spitsen in sport specifieke verenigingen.

  Op 6 februari 1997 hebben er gesprekken plaats gevonden tussen de wethouder en ambtenaar sport van de gemeente Made en twee vertegenwoordigers van N.K.S.

  Het advies van NKS aan de gemeente was om hieraan haar medewerking te verlenen.

  Op 23 juni en 14 juli  1997 worden  de eerste AB vergaderingen gehouden door het dagelijks bestuur van de Omni vereniging vertegenwoordigd door Kees Bastiaansen en Paul Taks en diverse bestuursleden en/of vertegenwoordigers van de afd. voetbal, handbal, korfbal, tafeltennis, volleybal, judo, yoga, badminton, gymnastiek en jeu de boules.

  Besloten werd dat per 1 augustus 1997 alle afdelingen als zelfstandige verenigingen het nieuwe seizoen in zouden gaan.

  Op  3 maart 1999 werd door Ad Verbunt en Ad Frishert de notariële akte van statutenwijzigingen bij notaris JCAJM Bressers ondertekend. 

  Sportvereniging Voetbal sloot op 23 april 1997 bij de Rabobank een lening af van €. 170.000,00 om alle voormalige afdelingen financieel uit te kopen.

  In juni 1997 werden de eerste uitbetalingen aan de andere verenigingen gedaan.

 • 2003
  Verbouwing kantine

  Door diverse vrijwilligers werd de kantine grondig aangepakt en gemoderniseerd. Deze verbouwing werd volledig met eigen middelen bekostigd.

 • 2014
  Meisjesvoetbal

  Dit jaar heeft onze vereniging voor het eerst een meisjeselftal en volgen we daarmee de landelijke trend dat er steeds meer meisjes gaan voetballen.

 • 2017
  Kunstgrasveld

  Medio 2016 wordt gestart met de aanleg van een kunstgrasveld. Op dat moment speelde de situatie over mogelijke gezondheidsrisico’s door het gebruik van de rubberen korrels op kunstgrasvelden. Het Drimmelens College wil geen risico nemen en daarom wordt tijdens de aanleg van het kunstgrasveld gebruik gemaakt van kurk in plaats van de rubberen korrels.

 • seizoen 2021-2022
  Promotie naar derde klasse

  Het eerste elftal wordt tweede in de competitie en via de nacompetitie waarin twee wedstrijden worden gewonnen, schiet het team zich naar een plek in de derde klasse.